Home 9 Blogs 9 Een veilige werkomgeving is belangrijk. Hoe creëer je die?

Een veilige werkomgeving is belangrijk. Hoe creëer je die?

Hoe creëer ik een veilige werkomgeving, is vandaag de dag een belangrijk onderwerp voor werkgevers. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat veiligheid op de werkvloer een belangrijke basis is voor werknemers om goed te kunnen presteren. Hoe kan een vertrouwenspersoon hierin helpen? 

Ongewenst gedrag op de werkvloer komt vaker voor dan veel mensen denken. Daarbij kent dit gedrag verschillende vormen. Denk aan pesten, seksuele intimidatie of discriminatie. In het ergste geval gaat het zelfs om fysiek geweld. Slachtoffers van ongewenst gedrag op de werkvloer zullen dit niet altijd direct bij hun leidinggevende melden. Vaak is op voorhand niet te overzien wat de gevolgen zijn van een dergelijke melding. De angst dat de situatie verergert maakt, geheel ten onrechte, dat slachtoffers van ongewenst gedrag dit in eerste instantie proberen te negeren. Door voor een externe vertrouwenspersoon binnen de organisatie te kiezen, maak je de stap om melding te maken van ongewenst gedrag kleiner als werkgever. Een slachtoffer kan anoniem zijn of haar verhaal doen, zonder direct een leidinggevende binnen de organisatie aan te moeten spreken. OnzeCoach helpt je een geschikte vertrouwenspersoon aan jouw organisatie te koppelen. 

Hulp van een vertrouwenspersoon binnen de organisatie

Een vertrouwenspersoon vormt in de basis een luisterend oor voor medewerkers, die getroffen worden door ongewenst gedrag op de werkvloer. Doel is hierbij niet om een melding direct door te zetten naar een leidinggevende om maatregelen te treffen. Vaak wordt eerst gekeken of een oplossing in een informele setting mogelijk is. Blijkt dit niet haalbaar? In dat geval wordt de getroffen medewerker door de vertrouwenspersoon geïnformeerd over de mogelijke klachtenprocedures die gestart kunnen worden. De vertrouwenspersoon kan het slachtoffer hierbij ondersteunen. Zo heeft deze minder snel het gevoel er alleen voor te staan bij het aankaarten van ongewenst gedrag op de werkvloer. 

Preventie als speerpunt van een vertrouwenspersoon

Niet alleen is een vertrouwenspersoon er voor slachtoffers van ongewenst gedrag op de werkvloer. Deze kan ook bijdragen aan preventie, door bijvoorbeeld voorlichting te geven over de wijze waarop medewerkers ongewenst gedrag kunnen herkennen en dit kunnen melden. Het maakt de stap voor slachtoffers minder groot. Soms zijn medewerkers zich er helemaal niet van bewust, het slachtoffer te zijn van een vorm van ongewenst gedrag op de werkvloer. Naast het geven van voorlichting, adviseert een vertrouwenspersoon leidinggevenden en het management van organisaties over de rol die zij kunnen spelen in het voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Hoe signaleer je dit? Welke vervolgstappen zet je? Enzovoorts. 

Vertrouwenspersoon voor jouw organisatie zoeken

OnzeCoach biedt een handig portaal, waar een groot aantal coaches bij aangesloten is. De coaches op ons platform hebben veel ervaring en worden gemiddeld met een 9+ beoordeeld. Een deel van deze coaches is werkzaam als externe vertrouwenspersoon voor organisaties. Zij zorgen voor het opstellen van het beleid, introduceren zich aan de organisatie, zorgen indien gewenst voor voorlichting en presenteren aan het eind van ieder kalenderjaar een rapport over de gemelde gevallen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Wil je meer weten over de ondersteuning die een vertrouwenspersoon van OnzeCoach jouw organisatie kan bieden in het voorkomen en signaleren van ongewenst gedrag onder collega’s? Neem eens contact met ons op, we vertellen je er graag meer over. 

Vertrouwenspersoon inzetten? Zoekt u een externe vertrouwenspersoon die bij jullie organisatie een veilige werkplek kan creëren?  OnzeCoach helpt graag!

Deel deze pagina


Pilot aanvragen? 

Wil je de kracht van coaching ervaren? Start dan een pilot waarmee je met een introductietarief kennis maakt met onze expertise.

 

Vraag pilot aan       

 

Meer weten over de mogelijkheden?  

Wij plannen graag een advies / kennismakingsgesprek in om meer te vertellen over Onzecoach.

 

Neem contact op       

 

Meer nieuws & blogs

Wat zijn de effecten van vitaliteitscoaching? 

Wat zijn de effecten van vitaliteitscoaching? 

Is vitaliteit en gezondheid echt zo’n belangrijk onderwerp? Hoe concreet levert het nu echt verbetering aan in de verzuimcijfers? En hoe krijg je medewerkers mee in deze verandering? Het voorop stellen van vitaliteit binnen een ...
Financiële coaching vs. budgetcoaching

Financiële coaching vs. budgetcoaching

Inflatie. Een woord dat de laatste tijd steeds vaker opduikt in gesprekken, nieuwsberichten en financiële rapporten. Het is geen geheim dat de kosten van levensonderhoud stijgen, en dat heeft directe gevolgen voor ons allemaal, ...