Home 9 Coach aan het woord 9 Expert aan het woord

Expert aan het woord

Martine de Troije

 

Burn-out & Bore-out; de onzichtbare verschillen en de pijnlijke gevolgen van een misdiagnose

De cijfers liegen er niet om; 1 op de 11 kampt met een burn-out.  In Nederland is hiervan 57% hoogsensitief, internationaal ligt dat cijfer nog hoger, zelfs 75%

Het lastige van de diagnose burn-out is dat het in veel gevallen geen burn-out betreft, maar een bore-out. Het verschil tussen die twee is nauwelijks te onderscheiden, omdat de symptomen vergelijkbaar zijn.

Een bore-out ontstaat vaak onder hoogsensitieve high sensation seekers* en hoogbegaafden en gaat in tegenstelling tot overprikkeling in geval van een burn-out, juist over onderprikkeling, verveling en niet uitgedaagd worden.

Het slechtste advies dat je iemand met een bore-out kunt geven, is om ‘even helemaal niks’ of ‘rustig aan ’ te doen.

Terugkomen na een burn-out, wat eigenlijk een bore-out. bleek te zijn, is ontzettend ingewikkeld. Niet in de laatste plaats om de goedbedoelde adviezen die je dan vaak vanuit je omgeving krijgt; ‘kun je dit wel aan’, ‘Zou je dat wel doen’?

Allerbelangrijkste in het geval van een burn-out / bore-out is om de beide kanten van de medaille te kunnen doorgronden om te bepalen aan welke kant van het spectrum je je begeeft. En dat begint bij kennis. Kennis van de symptomen, kennis over (hoog)sensitiviteit) en (hoog)begaafdheid en de bijbehorende kwaliteiten & valkuilen, om zo te kunnen beoordelen wat er op jou van toepassing is en wat jij nodig hebt.

Meer weten of herken jij je in hoogsensitiviteit en/of hoogbegaafdheid en wil je ontdekken hoe je jouw maximale potentieel op de werkvloer benut?

Martine de Troije is expert in leiderschap en persoonlijke ontwikkeling voor hoogsensitieve en hoogbegaafde professionals. 

Kennis maken met onze andere coaches? Of meer weten over HSP ?

*bronnen: https://hoogsensitief.nl/hsp-and-burnout-international-research/ en https://www.byebyeburnout.nl/de-relatie-tussen-hoog-sensitiviteit-en-burn-out

Deel deze pagina


Pilot aanvragen? 

Wil je de kracht van coaching ervaren? Start dan een pilot waarmee je met een introductietarief kennis maakt met onze expertise.

 

Vraag pilot aan       

 

Meer weten over de mogelijkheden?  

Wij plannen graag een advies / kennismakingsgesprek in om meer te vertellen over Onzecoach.

 

Neem contact op       

 

Meer nieuws & blogs

Wat mag je verwachten van een teamcoach?

Wat mag je verwachten van een teamcoach?

In een snel veranderende wereld is het succes van een organisatie direct gekoppeld aan de prestaties van haar teams. Een goed functionerend team is niet alleen de sleutel tot het behalen van gestelde doelen, maar kan ook verwachtingen ...